Onze tuin..

Nelleke heeft hier op WordPress Puur en Lekker opgezet om haar, en natuurlijk mijn, favoriete recepten met jullie te delen. Omdat fotografie één van mijn leukste vrijetijdsbestedingen is, heeft ze mij gevraagd voor de foto’s van de diverse gerechten te zorgen. Met alle plezier natuurlijk, Nelleke is mijn vriendin, en fotograferen is leuk. Die combinatie werkt dus!

Maar…, mijn takenpakket hier op Puur en Lekker is per vandaag enigszins uitgebreid. Dit heeft te maken met een paar dingen. 

  1. Gerechten bestaan vaak uit ingrediënten. Wij proberen altijd de beste en de lekkerste ingrediënten te vinden in de super en de biologische winkel.  Maar dat kan vele malen beter en lekkerder.
  2. Zoals eerder al beschreven; fotografie is één van mijn leukste vrijetijdsbestedingen. Maar tuinieren ook. Iets specifieker… moestuinieren.
  3. Dit betekent dat wij, zeker nu het voorjaar volop doende is, veel ingrediënten zelf telen. Ten eerste omdat ik moestuinieren leuk vind, ten tweede omdat eigen teelt schandalig veel lekkerder is dan wat je in de supers en biologische winkels kunt kopen.
  4. Waaruit volgt dat ik jullie, op verzoek van Nelleke, zo nu en dan op de hoogte ga houden van mijn perikelen in de moestuin.

Omdat dit mijn eerste blog is, lijkt een voorstellingsronde mij op z’n plaats, in een volgend blog vertel ik wat meer over het telen van diverse gewassen. Onze moestuin is een kleine 60 m2 groot, verdeeld in 5 parten. Van die vijf parten worden 4 gebruikt voor wisselteelt en 1 voor vaste groentes. Deze vaste groentes zijn groene asperges, aardbeien, aardperen en diverse kruiden. 

De vier parten voor de wisselteelt zijn als volgt verdeeld. Part één is voor de vruchtgewassen zoals komkommer, courgette en diverse koolsoorten zoals broccoli, koolrabi en rode kool en dergelijke.  Part twee is voor boontjes zoals doperwten, tuinbonen, snijboontjes, Jin Jangboontjes (daar maak ik nog wel een foto van, je gelooft je ogen niet) en dergelijke. Aardappels en tomaten, die familie van elkaar zijn, zijn te vinden in part drie en in het vierde gedeelte zijn uien, knoflook en diverse soorten wortels te vinden.

 

Elk jaar schuift alles één gedeelte op, en dit wordt wisselteelt genoemd. Hiermee voorkom je bodemmoeheid en ziektes. Daarnaast zijn er nogal wat interessantigheden aan deze vorm van telen, waarvan ik één voorbeeld geef. Kolen hebben veel stikstof nodig. Boontjes zorgen voor extra stikstof in de bodem. Raad eens welke groentesoort volgend seizoen in het gedeelte komen waar dit seizoen de boontjes staan? Mail de goede oplossing naar Nelleke…, uit de inzendingen met het juiste antwoord trekken wij een winnaar die wij vervolgens uitnodigen voor een etentje.

 

Naast de moestuin hebben we twee kruidentuinen van elk zo’n 8 m2, waar tevens diverse bessenstruiken zijn te vinden. Rode bes, witte bes, witte en rode kruisbessen en blauwe bes. Ook teel ik hier rode en gouden frambozen, en omdat Nelleke en ik verslaafd zijn aan aardbeien zijn ook die hier weer te vinden. Op de foto zie je een kastanjehouten hek wat de scheiding is tussen ons erf en de weilanden achter onze woning. Hier groeien 4 bramenstruiken tegenaan die ons elk jaar héél veel bramen gunnen.

 

Fruitbomen hebben we ook. Twee appelrassen, twee perenbomen waaronder natuurlijk de Gieser Wildeman waar we aan het eind van het seizoen stoofpeertjes vanaf schroeven. Twee pruimenbomen waarvan eentje blauwe pruimen levert en eentje van die heerlijk sappige geelrode, en we hebben een kersenboom.

 
En dan nog onze kas. Hiermee kunnen we het seizoen zo’n twee maanden verlengen. Hij is 12 m2 groot, en ik gebruik ‘m voor de voorteelt van diverse gewassen die later in het seizoen de moestuin in verhuizen. En er groeit een Blauwe Boskoop in, een prachtige druivenrank die ik vanaf een stokje van 20 cm heb opgebouwd. Die levert nu elk jaar zo’n 60 trossen met de heerlijkste druiven. Omdat wij nooit zonder kunnen groeien in de kas ook aardbeiplanten die één maand eerder dan normaal al voor aardbeien zorgen. Daarnaast ook weer wat vaste kruiden, die in de kas prima kunnen overwinteren.

 

Straks komen in de kas ook zo’n 10 tomatenplanten te staan die van die prachtige Italiaanse pomodori’s leveren. Ik maak er tomatensoep van, je vergeet je hele familie als je dat proeft. Zo rijk van smaak, dat vind je niet in die zakken met surrogaatsoep die je in de supermarkt vindt. Mijn recept verschijnt hier vast nog wel.

Op één van de foto’s is ook een rijtje sla te zien, die zijn nu in de kas zo’n week boven de grond. Over een drietal weken zijn die blaadjes groot genoeg om elke dag een superverse en knapperige salade op tafel te zetten. Ik heb daar zo mijn eigen manier voor, dit recept zal ik hier ook nog weleens delen.

 

Genoeg  voor nu. Jullie weten nu ongeveer hoe één en ander er bij ons thuis voor staat. Ik zal jullie geregeld op de hoogte houden van het wel en wee in onze tuin!

 

Advertenties
Getagged

One thought on “Onze tuin..

  1. candida schreef:

    Wat mooi om te lezen Jacobus, leuk zo’n extra aanvulling voor Nelleke!
    Ik volg jullie graag! Lieve groeten van Candida

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: