Klein moestuin geluk

Deze keer weer een verhaal over de moestuin door Jacobus.
 
“Ik heb in het verleden de nodige presentaties en lezingen gehouden over voeding, gezondheid en het gebruik van voedingssupplementen. Soms probeerde ik te vertellen wat het voordeel is van een eigen moestuin, en vooral aan mensen die volledig gewend zijn aan kant-en-klaar supermarkt- en fabrieksvoedsel is dit soms lastig uit te leggen.Eind februari was ik in onze kas bezig één en ander klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Eén van de eerste groentes die dan opgekweekt kan worden zijn peultjes, die als je ze wat langer aan de plant laat hangen doperwten worden. Daar hoef je niets voor te doen, dat doen ze helemaal zelf.

Dus eind februari stopte ik voorzichtig een twintigtal doperwtjes in de grond. Op dat moment zie je al voor je dat je ergens in juni verse dowerwtjes gaat eten. Sterker nog…, je proeft ze al. Je laat de erwtjes twintig plantjes worden en ook daar hoef je, behalve geregeld water geven omdat ze nog in de kas staan, verder helemaal niets aan te doen, dat doen ze helemaal zelf.

Een kleine 6 weken later plant je deze plantjes buiten, je snoeit ergens wat dood hout vandaan waar ze bij op kunnen groeien, want ze hebben van die kleine tentakeltjes waarmee ze zich vast kunnen houden, je houdt hun omgeving onkruidvrij en je laat de natuur haar werk doen. Juist…, ze regelen het zelf wel.

Dus wat gebeurde er zojuist, 25 juni 2012? Ik liep de moestuin in en zag ze hangen. Een overdaad aan dikke peulen met minstens 7 doperwten per peul. Dan ben je 10 minuten aan het plukken, je plukt ergens wat bonenkruid vandaan die je later met de erwten gaat meekoken, want dat haalt de smaak zo supergaaf op, en je bent een kwartiertje in de keuken bezig de doperwten van hun jas te ontdoen.

Een kwartiertje koken, wat rijst erbij en dan… De smaak die je ergens in eind februari, in een toen koude kas, voor het eerst in je mond dacht te proeven gaat alle beleving te boven. Wat een onvoorstelbaar lekkere smaak! Zou dit zijn wat ze met geluk bedoelen?”

 
 
 
 
Advertenties
Getagged

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: